Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Ξύλινα Σπαθιά


Όλα ξεκίνησαν μετά τη διάλυση των «μωρών στη φωτιά» και τη φυγή του πρώην κιθαρίστα της μπάντας Παύλου Παυλίδη στο εξωτερικό για αναζήτηση δουλειάς.Έπειτα κι από άλλες δοκιμές η μπάντα παίρνει μορφή με τον Παύλο κιθάρα και φωνή, το Βασίλη Γκουνταρούλη στα πλήκτρα, το Σταύρο Ρωσσόπουλο κιθάρα, τον πρώην απροσάρμοστο Πάνο Τόλιο στα τύμπανα και τον πρώην Frontera Χρήστο Τσαπράζη στο μπάσο.Η ηχογράφηση του δίσκου γίνεται στο Magnanimous και στο τέλος ο Παύλος ζητά να συμπεριληφθούν στο δίσκο τα δυο κομμάτια από το δίσκο του:το νερό που κυλάει** και τα πουλιά**. Η πρώτη συναυλία του σχήματος δίνεται στην Καρδίτσα με το όνομα Brancaleone που ήταν και το όνομα του studio που ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις ο Παύλος στη Γαλλία. Έπαιζαν σχεδόν όλα τα κομμάτια δυο φορές γιατί το υλικό ήταν λίγο και δεν έφτανε για live. Είχαν προσθέσει και 3 κομμάτια από τα Μωρά Στη Φωτιά: Κάτω Στην Πόλη, Παυσίπονο και τη διασκευή του third uncle. Συναυλίες δίνονταν ακόμα και σε μέρη που πριν βγουν τα Σπαθιά υπήρχαν κοπέλες που έκαναν strip-tease όμως ήταν αυτό το σύνθημα που είχαν φτάνοντας σε κάθε πόλη «Ας πάρουμε κι αυτή την πολη». Μετά από λίγες μέρες ο Παύλος αποφασίζει ότι ο Ρωσσόπουλος έπρεπε να αποχωρήσει από την μπάντα λέγοντας του «δεν έχω να πω τίποτα για τη μουσικότητα σου, το ταλέντο σου αλλά ή εγώ είμαι που θέλω να τρέξω με χίλια και εσύ μες κρατάς ή εσύ είναι που θέλεις να τρέξεις κι εγώ σε πάω με 50». Στην πορεία βρέθηκε το όνομα: Τα Ξύλινα Σπαθιά. Ήταν ιδέα της Μορφούλας που φιλοξενούσε τότε τον Παύλο.



Ακούστε τους...

Powered by eSnips.com

Δισκογραφία...

1." Ξεσσαλονίκη" 1993

Ο δίσκος Ξεσσαλονίκη είναι ένα μπουκέτο τραγουδιών που ευωδιάζουνε ταξίδια, ξύδια, έρωτα, φυγή και νοσταλγία. Γεναιώδορος και στην πσότητα των τραγουδιών ο Παυλίδης. Ο δίσκος μπορεί να ηχογραφήθηκε βιαστικά κατά τα λεγόμενα τους αφού προβάρανε μόλις ένα μήνα πρωτού την τελική του ηχογράφηση, όμως αποτέλεσε κορυφαία στιγμή στο ελληνικό ροκ, που κοιμότανε βαριά σε υπόγεια υγρά, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, όπου οι αϋπνίες ορισμένων δημιουργών ωφέλησαν τα κουρασμένα αυτιά μας. Πίσω από τις δυο αλήτικες πιτσιρικίσιες φάτσες του εξώφυλλου, κρύβονται εξελισσόμενα πάθη και πόθοι ανεκπλήρωτοι, έρωτες ανυπόφοροι μα όχι βασανιστικοί. Έτσι λοιπόν το 1993 το ρολόι το ελληνικού ροκ χτύπησε αφύπνιση εκκωφαντικά δυνατά:Ελληνική Ροκ Αδρεναλίνη





















1. Αφού Σου Το 'Πα
2. Ερώτηση Κλειδί
3. Ξεσσαλονίκη
4. Ο Καβαλάρης Του Τρόμου
5. Το Νερό Που Κυλάει
6. Πουλιά
7. Ο Βασιλιάς Της Σκόνης
8. Αδρεναλίνη
9. Τρένο Φάντασμα
10. Σιωπή
11. Πουλιά**
12. Ρόδες
13. Λόλα
14. Το Νερό Που Κυλάει**

Αφού Σου Το 'Πα...



2. "Πέρα Απ' Τις Πόλεις Της Ασφάλτου" 1995

Λίγο αργότερα εμφανίστηκε ο Νίκος Μοδιώτης, ο μάνατζερ της μπάντας. Δικαιωματικά κατέχει τον τίτλο αφού ήταν σχεδόν συνέχεια μαζί τους. Η εισχώρηση του είχε γίνει κατά τη διάρκεια μιας κουβέντας του Παύλου μαζί του το Μάρτιο του 1995 στο λούκυ Λουκ «Ξέρεις Νίκο, αυτό που γίνεται είναι κάτι μεγάλο, το βλέπω. Αν το πιστεύεις έλα μαζί μας, μην το χάσεις. Η μπάντα χρειάζεται ένα δικό της άνθρωπο...». Κι έτσι κι έγινε. Στην πρώτη συναυλία των Σπαθιών συγκεντρώθηκαν μόλις 100 άτομα. Από το ’94 το γκρουπ δίνει συναυλίες σε clubs της Αθήνας και οι φανς του γκρουπ πληθαίνουν. Το Φεβρουάριο του ’95 ηχογραφούν το δεύτερο άλμπουμ τους, Πέρα Απ’ Τις Πόλεις της Ασφάλτου για λογαριασμό της Virgin Records. Την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του στην Αθηνα ο δίσκος πουλάει 2.000 αντίτυπα. Εξαιτίας μιας διαμάχης του συγκροτήματος με την προηγούμενη δισκογραφική του στέγη ο δίσκος αποσύρεται.



















1. Λιωμένο Παγωτό
2. Ρίτα
3. Εξορκιστής
4. Ότι Θες Εσύ
5. Η Φωτιά Στο Λιμάνι
6. Ατλαντίς
7. Ο Κάιν
8. Μη Ρωτάς
9. Οι Συμμορίες Της Ασφάλτου
10. Μη Ρωτάς(Remix)

Ατλαντίς...



3." Μια Ματιά Σα Βροχή" 1997

Από τις αρχές του ’97 μέχρι τον Απρίλιο η μπάντα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και ηχογραφεί τον τρίτο δίσκο, Μια Ματιά Σα Βροχή, ο οποίος κυκλοφορεί στις 19 Μαϊου.




















1. Ρομπότ
2. Το Καράβι
3. Ζεστός Αέρας
4. Έχεις Ξανάρθει Εδώ
5. Βροχοποιός
6. Δεν Έχει Τέλος
7. Ένα Παράξενο Τραγούδι
8. Στο Βράχο
9. Μόνο Αυτό
10. Αλλάζει Πρόσωπα Η Θλίψη
11. Αλλάζει Πρόσωπα Η Θλίψη(Ακουστική Έκδοση)

Ένα Παράξενο Τραγούδι...



4. "Τροφή Για Τα Θηρία" 1999

Το ’99 κυκλοφορεί στα τέλη Ιουνίου το cd single Τροφή Για Τα Θηρία.




















1. Τροφή Για Τα Θηρία
2. Διαστημόπλοια
3. Τώρα Αρχίζω Και Θυμάμαι
4. Χάθηκα

Τώρα Αρχίζω Και Θυμάμαι...



5. "Ένας Κύκλος Στον Αέρα" 2000

Το Σεπτέμβριο του 2000 κυκλοφορεί το τελευταίο άλμπουμ του γκροπ Ένας Κύκλος Στον Αέρα.




















1. Η Τελευταία Φορά
2. Πάρε Με Μαζί Σου
3. Στο Νότο
4. Τι Περιμένουν;
5. Ο Ναυαγός
6. Κοιτάζω Τα Σπίτια
7. Σαν Εσένα
8. Πρέπει Να 'Ερθεις
9. Χάρτινος Ουρανός
10. Οι Δαίμονες

Πάρε Με Μαζί Σου...

1 σχόλιο: