Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Νικόλας Άσιμος


Ο Νικόλας Άσιμος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 20 Αυγούστου του 1949 από γονείς Κοζανίτες.Hταν στιχουργός, συνθέτης και τραγουδιστής του ελληνικού ροκ και οχι μονο.Τραγουδησε και πολλα αλλα τραγουδια σε λαικο στυλ. Το πραγματικό του επίθετο ήταν Ασημόπουλος. Ήταν μία περίπτωση ιδιαίτερα αντισυμβατικού καλλιτέχνη, κυρίως όσον αφορά στον τρόπο ζωής που επέλεξε ο ίδιος για τον εαυτό του. Οι συμπεριφορές του και τα τραγούδια που έγραψε θεωρήθηκαν συχνά προκλητικά. Υπήρξε ένα έντονα πολιτικοποιημένο άτομο, που ιδεολογικά δεν άνηκε σε κάποιο χώρο. O ίδιος ποτέ δεν αποδέχτηκε την "ταξινόμηση" σε κάποια ιδεολογία. Ο Άσιμος ήταν αρχικά αριστερός. Όμως, απέκτησε αναρχική συνείδηση λίγο αργότερα και στην συνέχεια ξεπέρασε και τους αναρχικούς, καθώς δεν επιθυμούσε να του κολλάνε ταμπέλες.Το 1987 κατηγορήθηκε άδικα για το βιασμό μίας κοπέλας και οδηγήθηκε για λίγο στο ψυχιατρείο. Το γεγονός αυτό είχε σημαντικές συνέπειες στη ψυχολογία του και στις 17 Μαρτίου του 1988 κρεμάστηκε στο σπίτι του, που ονόμαζε χώρο προετοιμασίας. Μετά από δύο ανεπιτυχείς απόπειρες αυτοκτονίας (την πρώτη φορά έσπασε το σχοινί και την δεύτερη η καρέκλα), στις 17 Μαρτίου του 1988 βρέθηκε κρεμασμένος στο μαγαζάκι – κατοικία του. Την παραμονή είχε κολλήσει ένα σημείωμά του στο τζάμι: «Θα περιμένω ακόμα μια μέρα». Σε σημείωμα που βρέθηκε δίπλα του, ο Άσιμος είχε γράψει: "Αυτοκτονώ γιατί τον τελευταίο καιρό είχα διάφορα προβλήματα. Για την ενέργειά μου αυτή ας μην αναζητήσει η αστυνομία κανένα υπεύθυνο και οι δημοσιογράφοι να μην ασχοληθούν μαζί μου. Τα νοσοκομεία δεν με βοήθησαν να ξεπεράσω το πρόβλημά μου, για να μπορέσω να δουλέψω όπως πρώτα. Δεν κρατάω όμως παράπονο για κανένα. Παρακαλώ ο,τιδήποτε αξίας βρεθεί, να παραδοθεί στην κόρη μου."Πέθανε σε ηλικία περίπου 39 χρόνων. επισης, πληροφορίες λένε ότι είχε φτιάξει ένα είδους ημερολόγιο, στο οποίο κατέγραφε τις τελευταίες 15 ημέρες. Σε αυτές τις 15 ημέρες έψαχνε κάτι που θα του "έδινε" λόγο να ζει. Σε όλες τις ημέρες είχε σημειώσει Χ (δηλαδή ότι δεν έβρισκε) και στην 15η ημέρα σημείωσε επίσης X, όπου και αυτοκτόνησε. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ο θάνατός του, η αυτοκτονία του, ήταν σαν προγραμματισμένα.





Συνέντυξη για τον Άσιμο απο τον Γιώργο Αλλαμάνη...

Ο Γιώργο Αλλαμάνης είναι ο άνθρωπος που έζησε τον Άσιμο απο κοντά και πολύ αργότερα έγραψε το βιβλίο "Δίχως καβάτζα καμιά βίος και πολιτεία του Νικόλα Άσιμου". Ακόμα στο Youtoube κυκλοφορεί και μια συνέντευξη του Άσιμου η οποία όπως λέει ο Αλλαμάνης "αυτός που μιλάει δεν είναι ο Άσιμος" οπότε θεώρησα σωστό να μην την ανεβάσω ...(Νικόλα και εγω το παράθυρο χρησιμοποιώ καμοια φορα για πόρτα!)...








Αφιέρωμα της ΕΡΤ3

Με στοιχεία που είχε γράψει ο ίδιος για τον εαυτό του, όπου μετά τον θάνατο του κυκλοφόρησαν σε βιβλίο με τίτλο "Αναζητώντας Κροκανθρώπους".





Ακούστε τον...

Powered by eSnips.com

Δισκογραφία...

Η πρώτη του συμμετοχή στη δισκογραφία ήταν το 1974 με το single Ρωμιός-Μηχανισμός σε ηλικία 25 χρόνων. Το 1977 φυλακίστηκε προσωρινά μαζί με άλλους 5 εκδότες και συγγραφείς. Αποφυλακίστηκαν και οι 5 μετά από πρωτοβουλία του Διονύση Σαββόπουλου. Το 1978 κατατάχτηκε στον στρατό. Ωστόσο δεν υπηρέτησε, αλλά πήρε απαλλαγή στράτευσης για ψυχολογικούς λόγους (έπασχε από ένα είδος σχιζοφρένειας). Την περίοδο 1980 - 1981 έγραψε το βιβλίο του Αναζητώντας Κροκάνθρωπους, το οποίο δεν εκδόθηκε επίσημα, αλλά κυκλοφόρησε από τον ίδιο σε φωτοτυπημένα αντίγραφα. Το 1982 κυκλοφόρησε το πρώτο του δίσκο μακράς διάρκειας με τίτλο Ο Ξαναπές, ακόμα μελοποίησε το "Ουλαλούμ" του Γιάννη Σκαρίμπα. Εκτός απο τα CD's. Οι "παράνομες κασσέτες", όπως ήθελε ο ίδιος να τις ονομάζει, λόγω του στιχουργικούτους περιεχομένου, ηχογραφήθηκαν σε σπίτια ή άλλους κατάλληλους (ή μη) τόπους με διάφορους μουσικούς και διακινούνταν "υπόγεια" μέσω του ίδιου του καλλιτέχνη ή φίλων του, αποφεύγοντας έτσι την εκμετάλλευση των συνθέσεών του από τις δισκογραφικές εταιρίες. Όταν ήταν εν ζωή, ηχογράφησε, πλην των κασετών, ένα single με 2 τραγούδια και ένα δίσκο και συμμετείχε και σε δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με 5 δικές του συνθέσεις. Οι υπόλοιπες εκδόσεις τραγουδιών του είναι μεταθανάτιες.

1. 1974, Ρωμιός- Μηχανισμός

Ουσιαστικά πρόκυται για 45άρι (Ρωμιός- Μηχανισμός) και είναι η πρώτη επίσημη ηχογράφηση και κυκλοφορία του Νικόλα Άσιμου. Περιέχει 2 τραγούδια, των οποίων οι στίχοι είχαν αλλαχθεί λόγω λογοκρισίας από τη δισκογραφική εταιρία. Τα τραγούδια εμφανίζονται επίσης στην παράνομη κασέτα Νο.000001.



















Ρωμιός...



2. 1978, Παράνομη κασέτα Νο.000001 "Κασέτα με το βαρέλι που για να βγει το σπάει"

Κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1978 και ήταν η πρώτη κασέτα του είδους που κυκλοφόρησε ο Νικόλας Άσιμος. Περιέχει τα τραγούδια




















ΠΛΕΥΡΑ Α'

1. Μηχανισμός
2. Ρωμιός
3. Παπάς
4. Τιράντες
5. Σιόρ ιδιοκτήτης
6. Βαρέλι, πιάστηκα σκοινί κορδόνι
7. Θα το δείξει κι ο καιρός

ΠΛΕΥΡΑ Β'

1. Δεν πα να μας χτυπάν
2. Θανάσαινα
3. Έλα κουτέ
4. Καλέ στρατιώτη
5. Σαν θα με καλέσει η πατρίδα
6. Μην καρτεράτε
7. Παράτα τα

Δεν πα να μας χτυπάν...



3. 1979, Παράνομη κασέτα No.000002 "Είμαι παλιάνθρωπος"

Πρόκειται για το πρώτο μέρος της "Τριπλής Κασέτας μπελά με χωρίς ταμπέλα" που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του1979
Περιέχει τα τραγούδια:














ΠΛΕΥΡΑ Α'

1. Ουλαλούμ
2. Σαν στα παραμύθια
3. Σχιζοφρενοβλαβίωση
4. Η γαλανόλευκος (Μάρτης '78 Κρήτη)

ΠΛΕΥΡΑ Β'

1. Είμαστε τρομοκράτες
2. Κουρδίστε χαμάλη
3. Να μην αρχίσεις να ξεφτάς
4. Γιουσουρούμ

Γιουσουρούμ...



4. Παράνομη κασέτα Νο.000003 '' Γιατί φοράς κλουβί''

Το δεύτερο μέρος της "Τριπλής Κασέτας μπελά με χωρίς ταμπέλα" κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1979. Περιέχει τα τραγούδια:














ΠΛΕΥΡΑ Α

1. Της κολοφωτιάς
2. Της επανάστασης
3. Χαμογελα

ΠΛΕΥΡΑ B

1. Με μπαταρία
2. Μορο
3. Μαραθωνοδρόμος
4. Ιδιαίτερος χαβάς

Με μπαταρία...



5. Παράνομη κασέτα No.000004 "Κλάστε ελευθέρως"

Το τρίτο μέρος της "Τριπλής Κασέτας μπελά με χωρίς ταμπέλα" κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 1979. Περιέχει τα τραγούδια:
















ΠΛΕΥΡΑ Α'

1. Πανηγύρι
2. Ματογυάλια
3. Την αντίσταση βαρέθηκα
4. Μου λες πως σε παραμελώ

ΠΛΕΥΡΑ Β'

1. Πουτσόμουνο-Sonata Amanes-Mουνακόπουτσα
2. Στων συντρόφων μου τις μύτες
3. Το φανάρι
4. Παράτα τα

Πανηγύρι...



6. Ο "Ξαναπές" (1982).

Ο "Ξαναπές" ήταν ο πρώτος δίσκος του Νικόλα Άσιμου και ο μοναδικός που κυκλοφόρησε όσο ζούσε (Νοέμβρης 1982 Είναι ο πρώτος μεγάλος δίσκος του Ν. Άσιμου, χαρακτηριστικός των διαθέσεων και των δυνατοτήτων του. Το ζήτημα των σχέσεων στο "Άμα σε λέγαν Βάσω", ο σκεπτικισμός του "Βαρέθηκα",ο αυτοσαρκασμός στα "Πιάστηκα σκοινί κορδόνι" και "Σχιζοφρενοβλαβίωση", τραγούδια που προκάλεσαν αίσθηση και ακούγονται ακόμη. Συγκλονιστική στιγμή:"Το παπάκι" που τραγουδά η Χάρις Αλεξίου, παιδικό νανούρισμα που έγραψε ο Άσιμος για την κόρη του, στο υπόγειο της οδού Αραχώβης, σπουδαίοι στίχοι και ερμηνεία. Στο τελευταίο τραγούδι συνοδεύει η Αθηναϊκή Κομπανία δημιουργώντας ατμόσφαιρα ρεμπέτικου ξεφαντώματος.




















1. Αμα σε λέγαν Βάσω
2. Πιαστηκα σκοινί κορδόνι
3. Βαρέθηκα
4. Σχιζοφρενοβλαβίωση
5. Της επανάστασης
6. Ενας απάτσι στα PUBS
7. Κάνε μου μπα
8. Το παπάκι
9. Θα το δείξει κι ο καιρός
10. Σεισμός

Θα το δείξει κι ο καιρός...



7. Παράνομη κασέτα No.000005: "Ο Σάλιαγκας"

Το πρώτο μέρος της "Τριπλής Κασέτας " κυκλοφόρησε το 1986. Περιέχει τα τραγούδια:















ΠΛΕΥΡΑ Α'

1. Καυσαεριώδεις θυμιάσεις (Η αρκούδα)
2. Χανι μπανι
3. Λάντζα γιόγκα
4. Στην πιο σκληρή σου φάμπρικα
5. Δεν αποκαρδιώθηκα
6. Ο σάλιαγκας
7. Καμιά φορά

ΠΛΕΥΡΑ Β'

1. Δεν μου 'χει μείνει φωνή
2. BLUES μπουζ
3. Μου βγήκες στο μπαλκόνι
4. Παξιμαδάκι
5. Όλα τα 'χαμε

Καυσαεριώδεις θυμιάσεις...



8. Παράνομη κασέτα No.000006: "Η Ζαβολιά"

Η Παράνομη κασέτα No.000006 είναι το δεύτερο μέρος της "Τριπλής Κασέτας" που κυκλοφόρησε ο Νικόλας Άσιμος το 1986. Περιέχει τα τραγούδια:















ΠΛΕΥΡΑ A'

1. Σταυραϊτέ
2. Τη φάτσα μου την έδειξαν
3. Θα σου κλέψω το σακκάκι
4. Ο άτριχος πίθηκος
5. Στο φαλημέντο

ΠΛΕΥΡΑ Β'

1. Τα αδιέξοδά σου
2. Πινακωτή
3. Ο μπουμπούνας
4. Η ζαβολιά
5. Βενσερέμος
6. Όλοι δηλώνετε ιδιότητα

Ο άτριχος πίθηκος...



9. Παράνομη κασέτα No.000007: "Πάλι στην Ξεφτίλα"

Το τρίτο μέρος της "Τριπλής Κασέτας" κυκλοφόρησε το 1986. Περιέχει τα τραγούδια:















ΠΛΕΥΡΑ A'

1. Είσαι παιδί ωραίο
2. Τα βλαχαδερά
3. Δωμάτιο στο Άμστερνταμ
4. Ούζα
5. Τι να πει γυναίκα
6. Πάλι στην ξεφτίλα

ΠΛΕΥΡΑ Β'

1. Τραβεστί
2. Μάρα
3. Σε ζελοφάν
4. Σα το Δευκαλίωνα
5. Πως θες να πάμε μαζί

Δωμάτιο στο Άμστερνταμ...



10. Παράνομη κασέτα No.000008 : '' Το φανάρι του Διογένη''

Η "Παράνομη κασέτα No.000008", τελευταία κασέτα που κυκλοφόρησε ο Νικόλας Άσιμος σε δικιά του παραγωγή. Κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1987 και το 1989 επανακυκλοφόρησε σε CD και περιέχει τα τραγούδια:















ΠΛΕΥΡΑ Α'

1. Μπαγάσας
2. Πανηγύρι
3. Ουλαλούμ
4. Λίνα
5. Δεν θέλω καρδιά μου να κλαις
6. Τρομοκράτες

ΠΛΕΥΡΑ Β'

1. Πας φιρί-φιρί
2. Ωϊμέ
3. Εγώ με τις ιδέες μου
4. Μπαταρία
5. Γιουσουρούμ
6. Πολεμάτε κοιμισμένα
7. Το φανάρι του Διογένη

Λίνα...



Θεατρικά δρώμενα...

Από το ξεκίνημα του σαν φοιτητής θέλησε να ξαναδημιουργήσει το Φοιτητικό θέατρο με δική του αίθουσα (θέατρο) στο πανεπιστήμιο (υπόγειο Φιλοσοφικής σχολής). Ανέβασαν 4-5 έργα: Αριστοφάνη, Μένανδρο, (το 1971, ο "Φοιτητικός Θίασος" ανέβασε τους "Επιτρέποντες" του Μενάνδρου), Μολιέρο στο στρατιωτικό θέατρο (τότε). Με το σχήμα "Για ένα πολιτικό καφενείο" δίνει παραστάσεις στον πεζόδρομο της Μνησικλέους για "να συμβάλουμε έμπρακτα κι εμείς οι καλλιτέχνες στην ανατροπή των καταπιεστών του λαού μας". Δημιούργησε την "Exarchia Square Band" και συμμετείχε σε συναυλίες, εκδηλώσεις κοινωνικοπολιτικές, μουσικοθεατρικά σχήματα, θέατρο του δρόμου (στη Βουκουρεστίου), διάφορα δρώμενα. Τέλος συμμετείχε και στην ταινία του Νίκου Ζερβού ''Ο δράκουλας των Εξαρχείων'' καθώς και στο ''Ρεμπέτικο'' του Κώστα Φέρρη.

Ο δράκουλας των Εξαρχείων...



Ρεμπέτικο...




Αναζητώντας Κροκανθρώπους...

Ο Νικόλας είχε σχηματισει μια δική του θεωρεία, την ύπαρξη Κροκανθρώπων όπου ο ίδιος ήταν ο βασιλιάς τους, μέσα σε αυτό το βιβλίο το οποίο αποτελείται απο κείμενα που έχει γράψει ο ίδιος ο Άσιμος θα διαβάσετε και θα μάθετε τον μοναδικό τρόπο σκέψης του























Δε σας φοβάμαι φαντάσματα. Φαντάσματα δε σας φοβάμαι. Στο κάτω - κάτω είσαστε και σεις φαντάσματα
Φαντάσματα μες στα φαντάσματα.
Εγώ είμαι άνθρωπος
Άνθρωπος όμως φάντασμα μες στους ανθρώπους.
Αν υπάρχει αναμεσά σας φάντασμα
Φάντασμα όμως άνθρωπος μες στα φαντάσματα
Ας έρθει.
Να βρεθούμε.
Δε θα πάει χέρι χέρι
θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας
για την διάλυση των φαντασμάτων
για τη διάλυση των ανθρώπων
για να δημιουργηθούν άνθρωποι φαντάσματα
και φαντάσματα άνθρωποι.
Να καταργηθεί η απόσταση ανάμεσα
στους κόσμους.
Να πάψει το διάστημα ανάμεσα
στους χρόνους.
Έλα λοιπον σε περιμένω ήσυχα.
Ξέρω πως υπάρχεις. Ξέρεις πως υπάρχω.
Δεν είναι τόσο δύσκολο να έχουμε επαφή.
Εσύ θα μου μαθαίνεις το θρόϊσμα και την αφή
πως να σε νιώθουν τα νεύρα μου.
Κι εγώ θα σου μαθαίνω ανάγνωση, σιγά σιγά
την αλφαβήτα.
Να με νιώθεις τι θέλω να κάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου